Wat doet een psycholoog?

Bij psychische klachten kan de huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog. Een psycholoog houdt zich bezig met gedrag, gedachten en gevoelens van mensen. Door gesprekken, testen en oefeningen gaan jullie samen op zoek naar wat er aan de hand is (de hulpvraag) en hoe je het probleem aan kunt pakken. Soms helpen een paar gesprekken al en soms kom je erachter dat je meer therapie nodig hebt.

"Ik dacht vroeger dat je niet helemaal 100% was en in een gesticht hoorde, als je naar een psycholoog gaat. Uiteindelijk bleek ik gewoon bang voor de confrontatie."

- Stefano

Silhouette van Stefano met een basketbal
Silhouette van Stefano met een basketbal
Silhouette van Stefano met een basketbal

Hoe ziet de behandeling van een psycholoog eruit?

  • De psycholoog luistert goed naar wat je zelf vindt en wilt.

  • Samen maken jullie een behandelplan.

  • Samen onderzoeken jullie de gedachten aan zelfdoding, zodat je gaat begrijpen wat maakt dat je deze gedachten hebt.

  • Je leert anders naar jezelf en naar je omgeving te kijken. 

  • Je leert hoe je met bepaalde situaties en gevoelens kunt omgaan.

  • Soms krijgt je opdrachten mee, bijvoorbeeld het bijhouden van een dagboek of het ondernemen van activiteiten.

  • Eventueel kijk je ook samen met een psycholoog of deze je het best zelf kan helpen of dat een andere psycholoog of therapeut voor jou beter werkt. Het is belangrijk dat iemand bij jou past en dat je een klik voelt. Professionele psychologen zijn zich daarvan bewust en je mag altijd aangeven wat goed of niet goed voelt. 

Wat is een goede psycholoog?

Weet dat de naam psycholoog geen beschermde titel is. Dat betekent dat iedereen zich psycholoog kan noemen. Een goed opgeleide psycholoog heeft bijvoorbeeld een BIG-registratie. Check het www.bigregister.nl of de naam van jouw psycholoog erin staat of bezoek de website van het NIP voor informatie over andere registraties.

Zijn er verschillende soorten psychologen?

Ja, dat zie je terug in de namen die zij gebruiken: (basis)psychologen, gezondheidszorgpsychologen, kinder- en jeugdpsychologen, schoolpsychologen, studentpsychologen, psychotherapeuten en klinisch psychologen. Het verschil zit in het aantal jaren en soort opleiding. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten psychologen en benamingen.

Soorten psychologen

Soorten psychologen

Soorten psychologen

Soorten psychologen

feedback

feedback