Waar begin ik met professionele hulp zoeken?

Je kunt altijd de huisarts bellen of mailen voor een afspraak en je kunt er altijd (gratis) terecht. Huisartsen zijn meestal gewend om te praten over zelfdoding en weten welke vormen van hulp er zijn. Het is belangrijk dat je het liefst van tevoren duidelijk aangeeft dat je zelfdodingsgedachten hebt. Als het je lukt, kun je dit het beste meteen zeggen als je een afspraak maakt. De huisarts kan zich er dan op voorbereiden en voldoende tijd inplannen. Wil je niet alleen naar je huisarts gaan? Je mag altijd iemand meenemen. Soms heb je pech met je huisarts. En voel je je niet gehoord. Geef dan niet op en vraag bijvoorbeeld of je doorverwezen kunt worden naar een andere zorgverlener.

"Ga naar je huisarts, als je voelt dat het niet goed gaat en je het niet alleen kunt oplossen. Trek zelf aan de bel. Hulp vragen is iets sterks. Vergelijk je niet teveel met anderen. Je bent het waard om geholpen te worden!"

- Karima

Silhouette van Karima met een bril
Silhouette van Karima met een bril
Silhouette van Karima met een bril

Kan de huisarts me doorverwijzen?

De huisarts kan je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ), psycholoog of psychiater. Soms kost deze hulp geld. Dat hangt af van:

  • de soort hulp;

  • het contract van de hulpverlener met jouw zorgverzekeraar;

  • de voorwaarden van jouw zorgverzekeringspolis;

  • het maximale aantal behandelingen in een jaar en hoeveel je nog tegoed hebt.

Als je dit ingewikkeld vindt, kun je het bespreken met je huisarts of contact opnemen met je zorgverzekeraar. Die kan je uitleggen op welke zorg je recht hebt en welke kosten eraan verbonden zijn. Vraag eventueel iemand die je hierbij wil helpen.

Als je op school zit, kun je vaak gebruik maken van een psycholoog die aan jouw school of opleiding is verbonden. Hier heb je geen verwijzing van de huisarts voor nodig en er zijn geen kosten aan verbonden. Vraag bijvoorbeeld bij een docent die je vertrouwt hoe je in contact kunt komen met deze psychologen.

Hoe werkt het beroepsgeheim?

Als je ouder bent dan 16 jaar, mogen professionele hulpverleners niet zomaar informatie over jou met naasten delen. Alleen als jij daarvoor toestemming voor geeft. Bij gedachten aan zelfdoding, kan het wel helpend zijn om naasten erbij te betrekken, omdat meer mensen je dan kunnen steunen. Dat zal een hulpverlener dan met je bespreken.

feedback

feedback