Naar wie kan ik gaan om te praten?

Iemand in je omgeving

Misschien heb je iemand in je omgeving die je genoeg vertrouwt om je zelfdodingsgedachten te delen. Iemand van wie je denkt dat diegene ervoor open staat en je kan steunen. Thuis, op school, op het werk, het maakt niet uit waar. 

Laagdrempelige hulp

Er zijn ook allerlei plekken waar je altijd welkom bent voor een luisterend oor en eerste hulp bij psychische/mentale problemen, zoals gedachten aan zelfdoding. We noemen dat laagdrempelige hulp. Je kunt bij deze organisaties binnenlopen, met hen bellen of chatten en/of gebruik maken van hun coaching/therapie. Zonder afspraak. Vaak tref je daar ook ervaringsdeskundigen en/of lotgenoten, die net als jij gedachten aan zelfdoding hebben (gehad). Deze vorm van hulp kost geen geld.

"Ik vertel preventief aan anderen, thuis, aan vrienden, bij de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) en op het werk, wat mijn uitdagingen zijn. Als ze dan zien dat ik achteruitga, weten ze waardoor en vragen ze er eerder naar."

- Daan

Silhouette van Daan met een laptop
Silhouette van Daan met een laptop
Silhouette van Daan met een laptop

Professionele hulp

Een eerste goede stap naar professionele hulp is een afspraak met de huisarts. Je kunt de huisarts altijd bellen of mailen voor een afspraak. Dat is gratis. Huisartsen zijn vaak gewend om te praten over zelfdoding en ze kunnen je de weg wijzen naar de juiste hulp. Wil je niet alleen naar je huisarts gaan? Neem iemand mee die je vertrouwt. Je huisarts kan je ook doorverwijzen, bijvoorbeeld naar een praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) of een psycholoog.

feedback

feedback